Raad van bestuur

Onze bestuursleden hebben een uitgebreide kennis van de chemische industrie en ervaring op het gebied van strategische planning, nationale en internationale markten en bedrijven, management, boekhouding en financiën, risicobeheer, bedrijfsbestuur, en leiderschap en toezicht bij een naamloze vennootschap.

De raad van bestuur wordt gekozen door onze aandeelhouders en is een waardevolle bron voor het management. Om waarde op lange termijn te garanderen voor onze aandeelhouders, evalueert de raad van bestuur de algemene strategische richting van het bedrijf, kiest deze de Chief Executive Officer (CEO), zorgt deze voor opvolgingsplanning, bewaakt deze de prestaties van zowel het bedrijf als de CEO en keurt deze het jaarlijkse operationeel plan en de strategie op lange termijn goed.

Onze bestuursleden werken ook samen met het management aan het bevorderen van ondernemerschap, het nemen van de juiste risico's en het doen van investeringen ter stimulering van ons succes op de lange termijn. Onze raad van bestuur is actief bezig met het cultiveren van een bedrijfscultuur die hoge prioriteit geeft aan ethische normen, principes voor eerlijke handel, professionaliteit, integriteit, naleving van wettelijke voorschriften en ethisch verantwoorde strategische doelen.BIOGRAFIEËN

Juan Enriquez

Juan Enriquez

Commissielidmaatschappen: Audit, SH&E

Directeur sinds: 2005

Ambtsperiode loopt af in: 2020

Dhr. Enriquez vervult sinds 2003 de functie van voorzitter van de raad van bestuur en Chief Executive Officer van Biotechonomy Ventures, een onderzoeks- en beleggingsonderneming in biowetenschappen. Sinds maart 2008 vervult hij de functie van algemeen directeur bij Excel Venture Management, een beleggingsonderneming in biowetenschappen. Daarvoor heeft dhr. Enriquez van 2001 tot 2003 de functie vervuld van directeur van het Life Science Project aan de Harvard Business School. Hij is tevens lid van de raad van bestuur bij verschillende startende ondernemingen.


Sean D. Keohane

Sean Keohane

Commissielidmaatschappen: Executive

Directeur sinds: 2016

Ambtsperiode loopt af in: 2020

Dhr. Keohane werd in maart 2016 President en Chief Executive Officer van Cabot Corporation. Dhr. Keohane is in 2002 komen werken bij Cabot in de carbonblackdivisie. Sinds hij bij het bedrijf is komen werken, heeft hij verschillende belangrijke managementposities bekleed, waaronder die van algemeen directeur voor de Performance Product-divisie, internationaal marketingdirecteur voor de carbonblackdivisies, Senior Vice President en President van het segment Performance Materials en President van het segment Reinforcement Materials. Voordat dhr. Keohane bij Cabot kwam, werkte hij voor Pratt & Whitney, een divisie van United Technologies, waar hij verschillende algemene managementfuncties bekleedde. Dhr. Keohane is ook lid van de raad van bestuur van de American Chemistry Council, een beroepsvereniging die de chemische sector op internationaal, nationaal en overheidsniveau vertegenwoordigt. Dhr. Keohane heeft zijn MBA gehaald aan Harvard University en een Bachelor in Finance aan Providence College.


William C. Kirby

William Kirby

Commissielidmaatschappen: Audit, SH&E

Directeur sinds: 2012

Ambtsperiode loopt af in: 2020

Dhr. Kirby is de Spangler Family Professor of Business Administration aan de Harvard Business School en T.M. Chang Professor van China Studies aan de Harvard University, functies die hij vervult sinds juli 2008. Sinds juli 2006 is hij ook Harvard University Distinguished Service Professor en voorzitter van het Harvard China Fund. Dhr. Kirby is sinds 1992 verbonden aan Harvard University en heeft de functies vervuld van voorzitter van de History Department van Harvard, directeur van het Asia Center van Harvard University, decaan van de Faculty of Arts and Sciences en directeur van het Fairbank Center for Chinese Studies. Dhr. Kirby is ook lid van de raad van bestuur van The China Fund, Inc., een niet-gediversifieerde gesloten beleggingsmaatschappij en The Taiwan Fund, Inc., een gediversifieerde gesloten beleggingsmaatschappij.


Roderick C.G. MacLeod

Roderick MacLeod

Commissielidmaatschappen: Audit, SH&E

Directeur sinds: 1998

Ambtsperiode loopt af in: 2019

Dhr. MacLeod is directeur van Waverley Investments Ltd., een private equity beleggingsonderneming, een functie die hij bekleedt sinds hij de onderneming mede oprichtte in 1999, en directeur van St. Martins Finance Ltd., een private equity beleggingsonderneming, sinds hij het bedrijf mede oprichtte in 1985. Vóór zijn huidige functies vervulde dhr. MacLeod de functie van algemeen directeur voor bedrijfsontwikkeling bij Adia S.A. (nu Adecco S.A.), een Human Resources-bedrijf, van 1980 tot 1991.


John K. McGillicuddy

John McGillicuddy

Commissielidmaatschappen: Audit (voorzitter), Executive, Governance en Nominating

Directeur sinds: 2008

Ambtsperiode loopt af in: 2018

Dhr. McGillicuddy was partner bij KPMG LLP, een accountantskantoor, van 1975 tot zijn pensioen in 2000. Tijdens zijn loopbaan bij KPMG vervulde hij de functie van auditpartner, SEC-controlepartner en diverse leidinggevende posities. Dhr. McGillicuddy is lid van de raad van bestuur van Brooks Automation, Inc., een internationale aanbieder van automatiserings-, vacuüm- en instrumentatieoplossingen voor de internationale halfgeleiderindustrie en gerelateerde industrieën. Voorheen was hij lid en voorzitter van de raad van bestuur bij Watts Water Technologies, Inc., een fabrikant van waterveiligheid- en Flow Control-producten. Hij is ook voormalig voorzitter van het Better Business Bureau van Massachusetts.


Michael M. Morrow

Michael Morrow

Commissielidmaatschappen: Audit, SH&E

Directeur sinds: 2017

Ambtsperiode loopt af in: 2019

De heer Morrow trad in 1977 in dienst bij PricewaterhouseCoopers (PwC), een accountantskantoor, en ging in juni 2016 met pensioen. De heer Morrow was consultant voor PwC vanaf zijn pensionering tot juni 2017. Tijdens zijn loopbaan was hij zowel auditpartner als een algehele relatiepartner, en bekleedde hij ook diverse leiderschapsfuncties en belangrijke bestuursfuncties. Dhr. Morrow was lid van de Global Board of Partners van PwC en was Lead Director voor de U.S. Board of Partners van PwC. Hij bekleedde voorheen ook de functie van bestuurslid van de business schools van de Wake Forest University en de University of Rhode Island.


John F. O'Brien

John O'Brien

Commissielidmaatschappen: Executive (voorzitter), Governance en Nominating (voorzitter)

Directeur sinds: 1990

Ambtsperiode loopt af in: 2018

Dhr. O'Brien is sinds 2008 werkzaam als niet-uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur van Cabot.

Dhr. O’Brien was van 1995 tot zijn pensioen in 2002 Chief Executive Officer en President of Allmerica Financial Corporation (nu bekend onder de naam The Hanover Insurance Group, Inc.), een verzekerings- en gediversifieerde financiële dienstverleningsonderneming. Van 1989 tot 2002 bekleedde dhr. O’Brien ook de functie van President en Chief Executive Officer van First Allmerica Financial Life Insurance Company, voorzitter van de raad van bestuur van Allmerica Investment Trust en voorzitter van de raad van bestuur van Allmerica Securities Trust. Dhr. O’Brien is ook lid van de raad van bestuur van LKQ Corporation, een nationale leverancier van gerecyclede auto-onderdelen, een reeks beleggingsfondsen beheerd door BlackRock, een investeringsbeheeradviesfirma en Lead Director van The TJX Companies, Inc., een prijsvechter in kleding en woningdecoratie in de Verenigde Staten en wereldwijd.


Patrick M. Prevost

Patrick Prevost

Commissielidmaatschappen: SH&E

Directeur sinds: 2008

Ambtsperiode loopt af in: 2020

Dhr. Prevost vervult sinds januari 2008 de functie van President en Chief Executive Officer van Cabot. Deze functie vervulde hij tot maart 2016. Voordat dhr. Prevost in dienst trad bij Cabot in oktober 2005, vervulde hij de functie van President van Performance Chemicals bij BASF AG, een internationaal chemisch bedrijf. Voorafgaand aan deze functie was hij verantwoordelijk voor de chemicaliën- en kunststoffendivisie van BASF Corporation in Noord-Amerika. Voordat hij in 2003 bij BASF ging werken, heeft hij leidinggevende functies vervuld bij BP en Amoco. Dhr. Prevost is lid van de raad van bestuur van General Cable Corporation, wereldwijd leider in draad- en kabelproducten van koper, aluminium en glasvezel, en lid van de raad van bestuur van Southwestern Energy Company, een energiebedrijf dat zich bezighoudt met exploratie, ontwikkeling en productie van aardgas en ruwe olie. Voorheen was hij lid van de raad van bestuur van de American Chemistry Council, een beroepsvereniging die de chemische sector op internationaal, nationaal en staatsniveau vertegenwoordigt.


Sue H. Rataj

Sue Rataj

Commissielidmaatschappen: Compensation (voorzitter), Executive, Governance en Nominating

Directeur sinds: 2011

Ambtsperiode loopt af in: 2019

Mevr. Rataj was Chief Executive van Petrochemicals voor BP, een internationaal energiebedrijf, van april 2008 tot haar pensioen in april 2011, waarbij zij de wereldwijde verantwoordelijkheid had voor de petrochemische activiteiten van BP. Voorafgaand aan deze functie heeft mevr. Rataj verschillende leidinggevende functies vervuld bij BP, met als recentste die van Group Vice President, Refining and Marketing van juli 2007 tot april 2008. Mevrouw Rataj is ook lid van de raad van bestuur van Agilent Technologies, Inc., een wereldwijd leider die instrumenten, software en verbruiksgoederen levert aan laboratoria in de biowetenschappen, diagnostiek en toegepaste chemische markten. Mevr. Rataj was eerder lid van de raad van commissarissen van Bayer AG, een wereldwijde biowetenschappen-onderneming, en vervulde een termijn van vijf jaar die eindigde in 2017.


Matthias Wolfgruber

Matthias Wolfgruber

Commissielidmaatschappen: Compensation, SH&E (voorzitter)

Directeur sinds: 2014

Ambtsperiode loopt af in: 2019

Dr. Wolfgruber was Chief Executive Officer van Altana AG, een wereldwijd specialistisch bedrijf in chemicaliën, een functie die hij bekleedde van 2007 tot aan zijn pensionering in januari 2016. Hij kwam in 2002 bij Altana als President en Chief Executive Officer van Altana Chemie AG en als lid van het managementbestuur van Altana AG. Voor hij bij Altana kwam, bekleedde hij een aantal managementfuncties bij Wacker-Chemie in de Verenigde Staten en Europa van 1985 tot 2002. Dr. Wolfgruber is lid van de raad van commissarissen van Altana AG, lid van de raad van commissarissen van Grillo-Werke AG, een producent en leverancier van zinklegeringsproducten en chemicaliën, en lid van de raad van commissarissen van Lanxess AG, een toonaangevende wereldwijde producent van synthetisch rubber en chemische halffabricaten.


Mark S. Wrighton

Mark Wrighton

Commissielidmaatschappen: Compensation, SH&E

Directeur sinds: 1997

Ambtsperiode loopt af in: 2018

Dr. Wrighton bekleedt sinds 1995 de functie van rector van de Washington University in St. Louis. Vóór 1995 was dr. Wrighton 23 jaar lang verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology, waar hij van 1987 tot 1990 werkte als hoofd van de afdeling chemie en van 1990 tot 1995 als provoost. Dr. Wrighton is lid van de raad van bestuur van Brooks Automation, Inc., een internationale aanbieder van automatiserings- vacuüm- en instrumentatieoplossingen voor de internationale halfgeleiderindustrie en gerelateerde industrieën, en van Corning, Inc., een bedrijf dat gespecialiseerd glas en keramiek produceert.