< Overspannende dakconstructies

Dedmon Athletic Center in Radford, Virginia, VS

Bij het overwegen van de opties voor het dak van het Dedmon Center (door studenten en de faculteit ook wel ´the bubble´ genoemd) met een oppervlakte van 4831 m2, stonden energie-efficiëntie, vochtbestendigheid en geluidsdemping bovenaan de prioriteitenlijst van Radford University.

Dedmon Athletic Center in Radford, Virginia, USA

Daarnaast wilde de universiteit de esthetische uitstraling en de transparantie van het oorspronkelijke hangende dak behouden. Dit dak was geïnstalleerd door Birdair in 1981 en had de verwachte levensduur van twintig jaar al met zeven jaar overschreden. TENSOTHERM™-systeem met LUMIRA®-aerogel bood de perfecte oplossing.

Het TENSOTHERM -systeem dat door onze experts samen met Birdair en Geiger Engineers is ontwikkeld, bestaat uit onze LUMIRA-aerogel in een sandwichconstructie tussen twee lagen structureel PTFE-glasvezelmembraan. Hierdoor ontstaat een geïsoleerde, energie-efficiënte binnenlaag die transparant is en natuurlijk daglicht doorlaat. De geïsoleerde textielcomposiet is minder dan 50 millimeter dik, maar biedt een zeer hoge thermische isolatiewaarde van R-12, vergeleken met de waarde van R-1 van het oorspronkelijke dak, plus een transmissiewaarde voor natuurlijk licht van 3,5%. Dit duurzame, niet-vervagende materiaal heeft ook een optimale vochtbestendigheid en biedt een uitstekende geluidsisolatie.

Door koele lucht vast te houden als het warm is en warme lucht vast te houden als het koud is, voldoet de structuur aan de steeds strenger wordende bouwvoorschriften. Dit kan ook bijdragen aan een eventuele LEED®-certificering, want daarvoor worden punten toegekend in categorieën als isolatie, milieuvriendelijke materialen, innovatie en daglichttoetreding. LUMIRA-aerogel is bovendien een product met een C2C-certificering (Cradle to Cradle™).

Dedmon CenterEsthetisch gezien behoudt het Dedmon Center door het TENSOTHERM-systeem het uiterlijk van het vorige zelfdragende dak, en wekt het systeem van stalen steunbalken van binnenuit een nieuwe visuele interesse in dit sportcentrum. "Aan de buitenkant is het dak vrijwel hetzelfde als het vorige," aldus Roy Saville, directeur planning en bouw van faciliteiten van de Radford University. "Van binnen creëren de dakspanten een fraai esthetisch geheel en vormen ze een unieke blikvanger."

Functioneel gezien zal het TENSOTHERM -systeem aanzienlijk bijdragen aan algemene kostenbesparingen op mechanische systemen. Ook zullen de exploitatiekosten op de lange termijn lager uitvallen vanwege de hogere energie-efficiëntie. Bovendien konden we dankzij dit materiaal airconditioning inbouwen, wat in het verleden niet mogelijk was. "Het nieuwe dak biedt veel operationele voordelen," vertelt Saville verder. "Ons doel was het Dedmon Center te voorzien van een aircosysteem. Dankzij het TENSOTHERM -systeem hebben we dat doel kunnen verwezenlijken. De studenten, faculteit, begeleiders en fans zijn er diep van onder de indruk." 

"Het TENSOTHERM -systeem maakt textielmembraandaken steeds aantrekkelijker als mogelijke optie voor een nieuw dak," aldus Martin Augustyniak, voormalig directeur operationele zaken en techniek bij Birdair. "Met dit materiaal is het mogelijk dezelfde isolatie als met een standaarddak te bieden, terwijl er een grote hoeveelheid natuurlijk daglicht binnenvalt. Hierdoor wordt een ongeëvenaarde binnenomgeving gecreëerd."

  • Technische gegevens: Lichttransmissie: 3.5%. R-waarde: 12. Textiel: PTFE met een dikte van minder dan 5,0 millimeter.
  • Eigenaar: Radford University
  • Partner: Birdair