Geschiedenis

Diepgaande kennis van chemie. Passie voor innovatie. Oog voor nieuwe mogelijkheden. En een drang om nieuwe oplossingen te maken. Onze oprichter, Godfrey Lowell Cabot, belichaamde al deze eigenschappen.

photo-about-cabot-history

Godfrey, een jonge ondernemer met een aangeboren nieuwsgierigheid, combineerde zijn kennis van pigmentatie en chemie met inzicht in aardgas om een vroege producent van carbonblack te worden.

Hij wist dat de opkomende auto-industrie carbonblack zou kunnen gebruiken in banden en kunststof onderdelen. Hij wist ook dat de kranten- en tijdschriftenindustrie meer carbonblack nodig hadden voor drukinkten. Deze combinatie van factoren leidde ertoe dat Godfrey een bedrijf oprichtte dat al meer dan 130 jaar nieuwe ontwikkelingen levert aan de transport-, infrastructuur-, milieu- en consumentenbranche. Hier’volgt een korte terugblik op een aantal van onze belangrijkste mijlpalen.


De periode 1800-1980

1882 Na hun afstuderen aan Harvard University kopen Godfrey en zijn broer Samuel Cabot de McCue-bron bij Worthington, Pennsylvania (VS) en openen zij hun eerste productiefaciliteit voor carbonblack.

1922 Godfrey richt zijn eerste rechtspersoon op met “Godfrey L. Cabot, Inc.”

1948 We betreden de Europese markt voor het eerst met de oprichting van Cabot Carbon Limited en we starten de productie op een nieuwe locatie in Stanlow in het Verenigd Koninkrijk.

1951 Cabot Carbon of Canada, Ltd. wordt opgericht en er wordt gestart met de bouw van een productiefaciliteit voor carbonblack in Sarnia in Ontario. We starten ook de bouw van een nieuwe faciliteit in Franklin, Louisiana, VS. Dit is onze eerste productiefaciliteit voor carbonblack in het zuiden van de Verenigde Staten. Beide productiefaciliteiten zijn nog steeds in gebruik en ze maken een belangrijk deel uit van onze productievoetafdruk in Noord-Amerika.

1953 De Cabot Corporation Foundation, Inc. wordt opgericht ter ondersteuning van onze uitwisselingsactiviteiten met de gemeenschap.

1958 We openen onze eerste faciliteit voor pyrogeen silica in Tuscola, Illinois, VS.

1959 Er wordt begonnen met de bouw van een nieuwe productiefaciliteit voor carbonblack in Ravenna, Italië. Deze locatie is nog steeds in gebruik en maakt een belangrijk deel uit van onze productievoetafdruk in Europa.

1960 We kiezen ervoor om Godfrey L. Cabot, Inc. en verscheidene dochterondernemingen samen te voegen in "Cabot Corporation", en dit is nog steeds onze officiële naam.

1962 We betreden voor het eerst de Zuid-Amerikaanse markt met de opening van een productiefaciliteit voor carbonblack in Campana, Argentinië.

1968 Voor de allereerste keer worden Cabot-aandelen beschikbaar voor het publiek wanneer 12% van de aandelen wordt verkocht op de New York Stock Exchange.

1977 We openen een productielocatie voor carbonblack in Maua, Brazilië.


1981-2010

1981 Onze wereldwijde activiteiten breiden zich uit naar Indonesië en Nederland. We komen tot een akkoord om een nieuwe productiefaciliteit voor carbonblack te bouwen in Merak in Indonesië en we verkrijgen het volledige eigendom over een joint venture productiefaciliteit voor carbonblack in de Botlek, Nederland.

1986 Samuel W. Bodman wordt benoemd tot President en Chief Executive Officer. Onze 'Awards for Excellence', de hoogste onderscheiding binnen de organisatie, is naar hem vernoemd. We openen onze Asia Pacific Area Rubber Blacks-divisie in Tokio, Japan.

1988 Als een van de eerste Amerikaanse bedrijven starten we activiteiten in China. We zetten een joint venture op met Shanghai Coking & Chemical Corporation om een nieuwe productiefaciliteit voor carbonblack te bouwen in Shanghai.

1991 Ons hoofdkantoor verhuist naar Boston, Massachusetts, VS en vandaag de dag zijn we nog steeds de oudste fabrikant van Boston.

1993 We worden voor 100% eigenaar van Tantalum Mining Corporation (TANCO) in Lac du Bonnet, Manitoba, Canada.

1996 We passen onze expertise in carbonblack oppervlaktemodificatie toe om inkjetkleurstoffen te ontwikkelen en worden snel wereldwijd leider met deze nieuwe activiteiten. We voltooien ook de bouw van onze fabriek voor chemicaliën met fijn cesium in Canada en zetten onze eerste fabriek voor cesiumformiaatzout op in Houston, Texas, VS.

1998 We richten een bulkverwerkingsbedrijf voor cesiumformiaatzout op in Aberdeen, Schotland.

2000 Onze aanwezigheid in Colombia breidt zich uit wanneer we het volledige eigendom verkrijgen over een joint venture productiefaciliteit voor carbonblack in Cartagena. We openen een nieuwe productiefaciliteit voor pyrogeen silica in Midland, Michigan, VS en breiden onze bestaande activiteiten uit in Barry, Wales en Tuscola, Illinois, VS. We zetten ook een basis op in Bergen, Noorwegen voor onze activiteiten op het gebied van cesiumformiaatzout.

2001 Kennett F. Burnes wordt President en Chief Executive Officer.

2002 We versterken onze leiderschapspositie in China met de uitbreiding van onze productiefaciliteit voor carbonblack in Shanghai en de aanvang van de bouw van een productiefaciliteit voor pyrogeen silica in de provincie Jiangxi. Onze eerste commerciële verkoop van Cabot Elastomer is een feit. Deze nieuwe klasse van materiaal verbetert de duurzaamheid van elastomeer aanzienlijk en levert verbeteringen qua transformaties als het gaat om slijtvastheid en trillingsisolatietoepassingen.

2003 We openen een nieuwe productielocatie voor aerogel in Frankfurt, Duitsland, waarmee wij oplossingen aan klanten overal ter wereld kunnen leveren.

2004 We gaan een joint venture pyrogene metaaloxide aan in Jiangxi, China met China National Bluestar (Group) Corporation.

2008  Patrick M. Prevost wordt President en Chief Executive Officer.

2009 We geven ons eerste Duurzaamheidsrapport uit, waarin onze prestaties op het gebied van veiligheid, en gezondheid en milieu over de afgelopen drie jaar gedetailleerd worden beschreven. Ook sluiten we ons aan bij de American Chemistry Council, de Electronics Industry Citizenship Coalition en het Carbon Disclosure Project.

2010 Schaffhausen, Zwitserland wordt de thuishaven van ons nieuwe regionale hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. We openen een nieuwe productiefaciliteit voor masterbatches in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. De geavanceerde productiefaciliteit bevat de nieuwste milieu- en productietechnologie, zodat we beter kunnen voldoen aan de toenemende vraag.


2011-heden

2011 ENOVA®-aerogel en LUMIRA®-aerogelproducten worden gelanceerd en leveren oplossingen voor architecturale daglichtwerking, onderzeese pijpleidingen, coatings, gebouwisolatie, lichaamsverzorgingsproducten en meer. We voegen grafeentechnologie aan onze portfolio toe via een licentieovereenkomst inzake intellectueel eigendom met XG Sciences, Inc. Onze productiefaciliteit in Tianjin, China is de eerste locatie ter wereld waar de productie van masterbatches en carbonblack is geïntegreerd.

2012 Uitbreiding van de capaciteit in Barry, Wales, Verenigd Koninkrijk versterkt onze lange-termijnsamenwerking met Dow Corning en helpt ons te voldoen aan de wereldwijd stijgende vraag naar siliconen. We breiden onze capaciteit voor de productie van pigmentdispersie voor inkjetkleurstoffen uit in Haverhill, Massachusetts, VS. CAB-O-SIL® ULTRABOND 4740 pyrogeen silica, een nieuwe technische oplossing voor de bindlijmmarkt, stelt nieuwe industriebenchmarks voor prestaties, gebruiksgemak en productie-efficiëntie. We worden wereldwijd leider in actieve kool via onze overname van Norit N.V., waarmee de voortdurende transformatie van ons portfolio naar een minder cyclisch op specialistische chemicaliën gericht bedrijf met een hogere marge wordt ondersteund.

2013 Ons LITX™ 200 geleidend additief wordt ontworpen als oplossing voor de uitdaging zoveel mogelijk energie te verkrijgen uit een lithium-ion-accu zonder in te leveren op de energiedichtheid of de kosten te verhogen. Ons LITX™ G700 geleidend additief is bovendien ons eerste op grafeen gebaseerde additief dat de energiedichtheid van lithium-ion-accu's verbetert. We introduceren een nieuw merk en onze productie van carbonblack in Noord-Amerika wordt uitgebreid via onze overname van NHUMO, de toonaangevende producent van carbonblack in Mexico. ATLAS™-silicaverbindingsdeeltjes worden ontworpen om de beeldkwaliteit en consistentie van moderne, energiezuinige toner in laserprinters en multifunctionele apparaten aanzienlijk te verbeteren.

2014 We openen een nieuwe productiefaciliteit voor carbonblack met behulp van de nieuwste technologie in Xingtai, China via een joint venture met Risun Group. Daarnaast openen we een nieuw businessservicecenter in Riga, Letland om onze klanten in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika van dienst te zijn. 

2015 Er wordt een nieuwe LP-reeks van carbonblackproducten met een laag gehalte polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) gelanceerd om klanten te helpen zowel aan de strenge prestatie-eisen als aan de geldende regelgeving en kwaliteitscertificering te kunnen voldoen.

2016 Sean Keohane wordt President en Chief Executive Officer.

2017 We nemen Tech Blend , een toonaangevende Noord-Amerikaanse producent van zwarte masterbatches, over om onze wereldwijde voetafdruk in zwarte masterbatches en verbindingen te vergroten.